SEPSIS LOTGENOTEN DAG ’23
Home > Lotgenotencontact > Sepsis Lotgenoten Dag > Sepsis Lotgenoten Dag 2023
Op deze pagina vindt u een verslag van de Sepsis Lotgenoten Dag. De eerste editie vond in 2018 plaats in Velp en werd het jaar daarop, in 2019, herhaald. De editie in 2020 vond online plaats. Ook die in 2021 had een online karakter uit voorzichtigheid met het oog op het Corona-virus. In 2022 kon het programma weer op locatie plaatsvinden. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle opnames en presentaties van de Sepsis Lotgenoten Dag in 2023 te Elst.
Terugblik op 16 september: Sepsis Lotgenoten Dag ’23
Deze dag werd op locatie gehouden, dit jaar in Elst, in zalencentrum ‘Onder de toren‘. Het programma was van 10.30 tot 15.00 uur, en was ook online via een Zoom-link te volgen.
De presentaties van de sprekers
De inleiding door Idelette Nutma, Sepsis en daarna: zie deze link
Het ervaringsverhaal door Tessa Braem: zie deze link
De presentatie door dr. Feike Loots: zie deze link
De presentatie door prof. Tom van der Poll, zie deze link
De opnames van de sprekers
De inleiding door Idelette Nutma, Sepsis en daarna: op YouTube zie deze link
Het ervaringsverhaal door Tessa Braem: op YouTube zie deze link
De presentatie door dr. Feike Loots: op YouTube, zie deze link
De presentatie door prof. Tom van der Poll: zie deze link
Terugblik
Het thema was ‘Eb en vloed’. Sepsis kan je overspoelen als een vloed bijvoorbeeld. En ‘eb’ kan ook van alles betekenen, ook tijdens het herstel. Ex-patiënte Tessa kon er alles over vertellen en dat deed ze dan ook. Maar niet zonder eveneens te benoemen wat haar houvast geeft en goed doet. Ze deelde moedig haar verhaal over het lange proces van herstel met veel mentale hobbels. Het re-integratieproces kan een enorme extra energie-trekker zijn en ook binnen een relatie kan het veel teweeg brengen. Maar ze vertelde ook over mentale groei, ‘omdenken’ en geestelijk sterker worden. Heel knap gedaan Tessa!
Daarnaast waren er de zeer interessante presentaties van Dr. Feike Loots (over een manier om de huisarts eerder een (dreigende) sepsis te laten herkennen en Prof. Tom van der Poll over de immuunreacties bij sepsis en hoe we naar precisie-behandeling toe moeten; het behandelen van de individuele afweerreactie van de patiënt. Ook stelde hij dat we naar een postinfectieus expertisecentrum toe moeten werken, iets waar ondergetekende vanuit Sepsis en daarna ook een warm pleidooi voor voert (over en weer zijn er zoveel gelijkenissen met long covid, lyme, na Q koorts, etc en vanuit het onderzoeksveld valt er ook heel veel kennis te delen).
We aten een heerlijke lunch in de zon, waarna er waardevolle gesprekken waren in groepen. O.a. aparte groepen voor degenen voor wie de sepsis vrij recent was, een groep voor langer geleden doorgemaakte sepsis, meer mentaal of fysiek accent, naasten, etc.
Het geheel werd afgesloten met een workshop van ‘Alles lach’ over de kracht van lachen. Ook al zijn je omstandigheden vaak niet om te lachen, toch kan lachen wél heel bevrijdend werken. We zoeken het eigenlijk te weinig op. Daarin ging Sanne ons voor. Er zijn ook hele goede filmpjes op het Internet die enorm aanstekelijk zijn, de lachprikkel kan zomaar overslaan en dat is een prachtig fenomeen, laten we dat koesteren.
Dank aan de hele voorbereidingsgroep: Barbara van Aalst (die helaas vandaag verhinderd was maar wel meedeed aan de voorbereiding), Ine en Ellen Giepmans, Marco van Brakel en Femke Egberts. Speciaal dank aan Jack Lotz wiens vrouw overleed aan sepsis. Hij bracht de moed op om te komen. Waarom? Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het Sepsis Alarm Boek en zette dit kracht bij door een exemplaar symbolisch te overhandigen aan Feike Loots. Wat moedig Jack! Kortom: een zeer bijzondere dag. Ook in de live stream werd volop meegedaan.
Ook aandacht voor het Sepsis Alarm Boek
Ook was er op deze dag aandacht voor het ‘Sepsis Alarm Boek’ een initiatief van Sepsis en daarna, in samenwerking met vele ex-patiënten, naasten en experts, om te laten zien hoezeer sepsis nog steeds teveel onder de radar blijft en hoe onterecht onbekend dit levensgevaarlijk ziektebeeld nog altijd is onder de bevolking. Het boek is verspreid onder politici, beleidsmakers en organisaties en ook digitaal beschikbaar gemaakt. De insteek is: hier is wat aan te doen! Overheid, instellingen en burgers zullen een duurzaam bondgenootschap moeten vormen om sepsis op nationaal niveau aan te pakken.
Laat dit een nieuwe stap in de sepsis bewustwording zijn! Met dank aan Jack Lotz die hiervoor ruimhartig een bedrag beschikbaar stelde nadat zijn vrouw door te late herkenning was overleden aan sepsis…
Het zou fijn zijn als u in uw omgeving en in uw netwerk het digitale Sepsis Alarm Boek wilt vespreiden, zie deze link.
Programma:
Vanaf 10.00: inloop
Vanaf 10.30: start programma
10.30: korte inleiding door initiatiefnemer Idelette Nutma, Sepsis en daarna
10.40 – 11.05: Dr. Feike Loots (werkzaam in het ziekenhuis Rivierenland Tiel, hij is pionier in het onderzoek naar vroege herkenning van sepsis door de huisarts)
11.05 – 11.15: tijd voor reacties/vragen
11.15 – 11.35: Ervaringsverhaal door Tessa Braem
11:35 – 11.45: tijd voor reacties/vragen
11.45 – 11.55: korte onderbreking
11.55 – 12.20: Prof. Tom van der Poll (Amsterdam UMC) over de behandeling van sepsis in de toekomst
12.20 -12.30 : tijd voor reacties/vragen
12.30 – 12:35: korte uitleg middagprogramma
12:35 – 13.25: Lunch
13:30 – 14.30: Gesprek in kleine groepen
14.30 – 14.40: Verzamelen in de grote zaal
14.40 – 14.55: Een leuke, hoopgevende afsluiting!
14.55 – 15.00: Slotwoord
Voor een verslag en opnames van 2022, volg deze link.
Wilt u de nieuwsbrief gaan ontvangen, zie hier.
Opnames eerdere Sepsis Lotgenoten Dagen bekijken?
Sepsis Lotgenoten Dag 2018, zie hier
Sepsis Lotgenoten Dag 2019, zie hier
Sepsis Lotgenoten Dag 2020, zie hier
Sepsis Lotgenoten Dag 2021, zie hieronder
U kunt de opnames in alle rust terugkijken via het YouTube-kanaal:
Ga direct naar het interview met ex-patiënte Ine Giepmans (niet IC) , zie deze link
Ga direct naar het interview met naaste Saskia (echtgenoot op IC), zie deze link
Ga direct naar het interview met ergotherapeut Rob Koppers, zie deze link
Ga direct naar het interview met neuroloog/intensivist Farid Abdo, zie deze link
Ga direct naar de gehele uitzending (incl. uitleg en tips door Idelette Nutma), zie deze link
Een overzicht van het programma in deze uitzending:
Bij 0 min. : inleidende presentatie van Idelette Nutma, Sepsis en daarna
Bij 16 min. : het interview met Ine Giepmans (incl. chat-reacties)
Bij 47 min. 40: pollvragen
Bij 1.01 uur en 50 sec.: de presentatie van Rob Koppers (incl. chat-reacties)
Bij 1.34 uur en 24 sec.: het interview met Saskia (incl. chat-reacties)
Bij 2.02 uur en 17 sec.: de presentatie van Farid Abdo (incl. chat-reacties)
Bij 2.40 uur en 20 sec.: afsluitende presentatie van Idelette Nutma
Dia-presentaties 2021 ook beschikbaar
Ga naar: Inleiding door Idelette Nutma, Sepsis en daarna: over sepsis/gevolgen + tips
Ga naar: Presentatie door ergotherapeut Rob Koppers (Ergotherapiepraktijk ‘Doen’)
Ga naar: Presentatie door neuroloog/intensivist Farid Abdo (Radboudumc)
Sepsis en daarna hoopt dat u op deze manier alles rustig terug kunt zien, en dat u er steun aan mag hebben. Mocht u naar aanleiding daarvan nog vragen hebben, aarzel niet! Stel uw vraag via het contactformulier of kijk op de pagina met ondersteuningsmogelijkheden.
Een steunend en praktisch boek: Sepsis en daarna
Meer informatie over het boek Sepsis en daarna vindt u op deze pagina. U vindt er de inhoudsopgave, reacties van lezers, etc. Ook kunt u het boek daar bestellen. Het boek is aanbevolen door prof. Tom van der Poll uit het Amsterdam UMC.
Reactie Sepsis Lotgenoten Dag
Ik had besloten om niet deel te nemen aan de lotgenotendag. Ik had vorig jaar al deelgenomen en dacht het zal veel van hetzelfde zijn. Wat ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. In die week gebeurde er van alles. Na twee jaar stopte mijn revalidatie, ik boek geen vooruitgang meer. Ik was in mijn gedachten nog steeds bezig met de ic, waar ik drie maanden heb gelegen, heb die periode niet af kunnen sluiten. Met name de presentatie van de intensivist heeft veel losgemaakt. Ik heb daarna een afspraak bij de ic nazorgpoli gemaakt waar ik binnenkort heenga. Ik heb het leven weer omarmd na mijn septisch shock, en hoop door deze duw in de rug dat ik een stuk kan afsluiten, wat al twee jaar in mijn hoofd rondspookt.
Zo ontzettend blij dat ik weer thuis woon…
Deze reactie is van: