Interview met prof. Lankadeva over behandeling van sepsis met de natriumzout-vorm van vitamine C

Vanuit Sepsis en daarna had ik een interview met prof. Lankadeva die een grootschalig onderzoek in Australië leidt naar de toepassing van de natriumzout-vorm van vitamine C bij septische shock. Hij en zijn team zijn pioniers wat betreft het gebruik van deze speciale formule van vitamine C. Het initiatief voor dit vraag-gesprek kwam tot stand in samenwerking met de CMSM, de ‘Collaboration for Medical Supplementation of Micronutrients’ (zie de website van deze Nederlandse initiatiefgroep die patiënten- en burgerorganisaties én wetenschappers samenbrengt rond dit thema). Sepsis en daarna en de CMSM delen het verlangen om de toegevoegde waarde van de toepassing en aanvulling van micronutriënten bij (herstel van) acute ziekte meer onder de aandacht te brengen.

 

Prof. Lankadeva is hoofdonderzoeker van het MEGASCORES-onderzoeksprogramma dat tot doel heeft om de komende vier jaar de behandeling met een megadosis natriumascorbaat naar multicenter Fase IB en Fase II klinische onderzoeken in heel Australië te bevorderen. De resultaten van dit onderzoek zijn in februari 2021 gepubliceerd in Critical Care Medicine, in oktober 2023 in Critical Care (BMC)  en in augustus 2024 in British Journal of Anesthesia.

 

Nederlandse samenvatting

In dit onderzoek wordt Na-ascorbaat in mega-doseringen gebruikt (d.w.z. als therapie en niet slechts als aanvulling bedoeld). Natrium-ascorbaat is een ‘gebufferde’ d.w.z. ontzuurde vorm van vitamine C. Prof. Lankadeva en zijn team (waaronder ook de gerespecteerde professor Rinaldo Bellomo die geldt als een belangrijke sepsis-expert in de wereld) lieten eerder in een pilot RCT-studie bij septische shock-patiënten op de Intensive Care al zien dat dit leidde tot sterk verbeterde orgaanfunctie ten opzichte van de controlegroep. Dit was echter nog bij een kleine groep patiënten. 

(een RCT-studie wil zeggen: ‘Randomized Controlled Trial, dit is een geblindeerd onderzoek met een contrôle-groep, waarbij artsen en patiënten niet weten wie de gebufferde vitamine C behandeling krijgt en wie niet, de indeling in groepen geschiedt willekeurig). 

 

Nu, dankzij financiële steun van de overheid, wordt dit onderzoek over vele ziekenhuizen in Australië uitgerold om het effect op veel grotere schaal te onderzoeken. Dit gaat vanaf 2025, 4 jaar in beslag nemen. Bijzonder aan dit onderzoek is dat het focust op het onderzoeken en beïnvloeden van de mechanismen die de oorzaak zijn van de impact van sepsis. Die impact hangt nl. in grote mate samen met orgaanfalen. Met deze behandeling wil het team de orgaanfunctie verbeteren van patiënten. Dat lukte inderdaad in het eerste onderzoek waardoor bij de patiënten bijv. ook de bloedddrukverhogende medicatie eerder verminderd kon worden, een belangrijk signaal dat de bloeddruk zich eerder herstelde. De behandeling per infuus met de speciale formule van vitamine C wordt in het onderzoek ook in stappen afgebouwd, iets wat niet eerder bij andere onderzoeken plaats vond. Lankadeva benadrukt in het interview ook het belang van de steun van (ex-)patiënten, en het vertrouwen dat hij heeft dat deze therapie de impact door sepsis kan gaan verminderen. Verder onderzoek zal moeten laten zien of de resultaten van de pilot-RCT-studie bevestigd kunnen worden. 

22-10-2024 Idelette Nutma

oktober 22, 2024
sepsisen1
Preventie, megadosering vitamine C, multiorgaanfalen, septische shock, vitamine C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *