Interview met Carla Rus, arts-psychotherapeut en oud-neuropsychiater, gehouden op 1-2-2022
Zie voor uitgebreide informatie over het gesprek met Carla Rus over SSRI-remmers, deze pagina.
Om de opname met een handige ‘hoofdstuk-indeling’ te bekijken via YouTube, ga naar deze directe link.
Ideaal om een kort stukje te bekijken en/of direct naar een specifiek deel van het interview te gaan. Klik dan onder de video op ‘Meer tonen’, dan worden de ‘hoofdstukken’ zichtbaar en kun je direct op het onderwerp van je keuze klikken.
Zie voor toelichting bij het gebruik van SSRI-medicatie dit document (en neem het mee) als u in overleg wilt treden met uw huisarts of specialist over de genoemde medicatie in de video. Neem ook dit document mee over de doseringen en opbouw.
Voor vragen, ga naar deze pagina om contact op te nemen met Sepsis en daarna.
Idelette Nutma, 4-2-2022 en 23-02-2023
Hallo,
Hartelijk dank voor de informatie! Ik zou graag de contact gegevens willen van Carla Rus om zo nodig aan mijn huisarts te geven.
Vriendelijke groeten,
Clara Andriessen
Dank voor uw reactie. Alleen vragen die per mail aan Sepsis en daarna gesteld worden, zoals aangegeven op deze pagina, kunnen individueel beantwoord worden.
Zie: https://www.sepsis-en-daarna.nl/wie-ben-ik/contact/
Jammer…. ik hoopte op een doorbraak bij mijn CVS, maar ik gebruik al 9 jaar venlafaxine; in het begin 450mg en nu afgebouwd naar 300mg. Dit middel is toentertijd trouwens door mijn psychiater voorgeschreven tijdens mijn opname in de GGZ. Je wordt inderdaad depressief door uitgeputheid.
Mijn zoon had dezelfde klachten plus nog paniekaanvallen en hij heeft op 24-07-2020 afscheid van het leven genomen. Geen impulsief besluit maar na grondig onderzoek.
Wat verdrietig om te lezen over uw zoon….En ook voor u heel naar dat een SSRI u geen soelaas heeft geboden. Het werkt inderdaad niet voor iedereen. Daarom zou Carla Rus ook zo graag zien dat er onderzoek gedaan wordt, zodat we te weten komen voor wie het wel werkt en waarom en voor wie niet en waarom. Als u wilt, kunt u via de website van Sepsis en daarna uw vraag nogmaals voorleggen, zie https://www.sepsis-en-daarna.nl/wie-ben-ik/contact/
Beste mensen, ik heb al jaren last van chronische vermoeidheid, mogelijk postviraal (CMV, Pfeiffer en de bof 10 jaar geleden), daarna ook nog Lyme. Ik las over het gebruik van SSRI’s, probeer fluoxetine in overleg met mijn huisarts, zit nu op 30 mg. Maar wat kan ik verwachten en hoe lang moet ik doorgaan. Of helpt dit na zoveel jaar helemaal niet?
Ik ben op dit artikel gekomen door een vriend van mij met Long Covid, Zelf heb ik wel corona gehad maar daar nu geen klachten meer van. Wel heb ik helaas ervaring met SSRI’s, te weten Paroxetine (Seroxat). Het is alweer lang geleden dat ik dit middel kreeg voor angstgerelateerde klachten. Hoewle het daar wel tegen hielp bleek afbouwen vrijwel onmogelijk. Rond 2005-2010 waren er geen afbouwstrips, geen doseringen onder de 10 mg en totaal geen kennis of begeleiding beschikbaar. Het afbouwen kon eingelijk alleen maar cold turkey vanaof 10 mg , dat in feite nog conform de bijsluiter was die “afbouwen in stappen van 120 mg” adviseerde…
Maar ik werd hier zo gruweiljk ziek van dat herstarten de enige optie was. Uiteindelijk ben ik toch – na c. 5 mislukte pogingen- toch gestopt met vet voornemen de vreseijke ontwenningsverschijnselen dan maar uit te zitten, die tenslotte maar enkele weken konden duren volgens de bijsluiter…
Het werd de hellerit van mijn leven en het heeft ruim 6 jaar geduurd voordat ik weer tot normaal funcioneren instaat was. Ik heb hier een artikel over geschreven dat veel is gelezen en ik nog steeds reacties op krijg:
https://depressievereniging.nl/ervaringen-enkel/verslaafd-aan-paroxetine-seroxat-hoe-kom-ik-er-vanaf/
Vanf Venlafaxine (Effexor) zijn vergelijkbare verhalen bekend, de fabrikanten weten dit overigens maar leveren “om commerciele redenen” geen microdoseringen om in heel kleine stapjes af te bouwen. Dus dat wordt gedoe met milligramweegschalen, korreltjes tellen etc. Dus weet waar je aan begint met een SSRI.
Het in dit artikel genoemde Fluvoxamine ken ik deze verhalen niet echt van maar wordt volgens mij ook minder gebruikt.
Beste, wat naar dat je deze ervaring hebt gehad. Inderdaad heel heftig. Maar er wordt nu veel meer aandacht besteed aan zorgvuldige afbouw met ’tapering’ zie ook het document waarin we dit uitgebreid beschrijven om anderen deze nare ervaringen juist te besparen: https://www.sepsis-en-daarna.nl/wp-content/uploads/2024/02/Info-document-met-aandachtspunten-SSRI-bij-Post-Covid-versie-DEF-01-02-2024.pdf. Zie ook: https://www.sepsis-en-daarna.nl/wp-content/uploads/2023/05/multidisciplinair_document_afbouwen_ssris_en_snris.pdf